سالروز شهادت امام موسی‌بن‌جعفر(ع)، امام هفتم شیعیان جهان، در 25 رجب سال 183 ه.ق. رخ داده است که در سال 1400 مصادف با روز یک­شنبه مورخ 8 اسفند می‌­باشد. ایشان در زمان شهادت، 55 سال از عمر شریف‌شان می­‌گذشت. این امام همام(ع) در میان شیعیان، «باب‌الحوائج» نام برده می­‌شوند. 

کنیه‌­شان ابوالحسن، ابوابراهیم و القاب مبارک‌­شان کاظم، صالح، صابر و امین بود. همچنین امام را به دلیل سیره­‌ی عبادی­‌شان عبد صالح، فقیه و عالِم نیز خطاب می­‌کردند. صفت فرو بردن خشم( کظم غیظ)، در اخلاق نیکو همه امامان وجود داشت، ولی در امام هفتم، تبلوری خاص یافته بود. امام کاظم(ع) با آنکه ظلم­‌های زیادی از سوی دشمنان متحمل شدند، ولی هیچ‌گاه لب به نفرین نگشودند. ایشان عادت داشتند حتی با کسی که در حق­‌شان بدی می‌کرد، به نرمی سخن بگویند و به او نیکی کنند. مردم مدینه ایشان را زَیْنُ­‌المُجتَهدین (زینت تلاش‌گران) می‌نامیدند.

در سال ۱۴۸ه.ق. پس از شهادت پدرشان، امام صادق(ع)، در 20 سالگی به امامت رسیدند. دوران ۳۵ ساله امامت این امام با خلافت منصور، هادی، مهدی و هارون عباسی هم‌زمان بود. امام کاظم(ع)، در طول دوران امامت‌شان چندین بار از سوی خلفای عباسی احضار و زندانی شدند. نخستین‌بار در زمان خلافت مهدی عباسی، امام را به دستور خلیفه از مدینه به بغداد منتقل کردند. ایشان چندین بار توسط مهدی و هارون عباسی زندانی شدند. در این مدت، خلفای مخالفِ حق‌­طلبیِ، بارها و بارها آن حضرت را به زندان افکندند. امام(ع) سال‌های پایانی عمر خود را در زندان‌های فضل‌بن‌یحیی و سندی‌بن‌شاهک گذراند.  بنا به گواهی تاریخ، آن حضرت، چهار سال آخر عمر شریف­‌شان را در زندان‌­های هارون‌الرشید گذراندند و سرانجام در سال ۱۸۳ه.ق. در زندان سندی‌بن‌شاهک،که غیرمسلمان بود، به شهادت رسیدند. با شهادت امام هفتم، رسالت امامت به فرزندشان، علی‌بن‌موسی(ع) واگذار گردید. حرم امام کاظم(ع) و نوه‌شان، امام جواد(ع)، در منطقه کاظمین در شمال بغداد، به حرم کاظمین شهرت دارد و زیارتگاه شیعیان است. امام هفتم (ع)، اسلام راستین را، كه با تعالیم و مجاهدات پدرشان، جعفربن‌محمد(ع)، نظم و استحكام یافته بود، حفظ و تقویت كردند و علی­رغم موانع بسیار در راه انجام وظایف الهی تا آنجا پایداری كردند كه جان خود را فدا ساختند.

دوره امامت امام موسی­‌بن­‌جعفر(ع) با اوجگیری قدرت خلافت عباسی هم‌زمان بود و ایشان به سبب شدّت سبعیّت عباسیان، در برابر حکومت جور وقت، تقیّه  پیشه کردند و شیعیان را نیز به این کار سفارش ‌می‌نمودند. از اینرو، امام کاظم(ع) برای ارتباط با شیعیان، سازمان وکالت را راه­‌اندازی کردند و در مناطق مختلف، یاران موتمن را به عنوان وکیل تعیین کردند. با وجود این، امام(ع) در مناظرات خود با خلفای عباسی و ایادی­‌شان تلاش می‌کردند از خلافت عباسیان مشروعیت‌زدایی کنند. گرچه امام با درایت خود، در عین برگزیدن رویّه تقیّه، برطبق مأموریت الهی‌­شان، مبارزات ستم­‌ستیزانه‌­ای را به پیش بردند و در برابر بی­‌کفایتی‌­ها و ستم­‌هایی که از سوی خلفای عباسی صورت می­‌گرفت، ساکت ننشستند. آن حضرت نیز همانند پدران بزرگوارشان، از راه‌­های گوناگون با دستگاه ستمگرحکومت مخالفت خود را به صورت علنی نشان دادند. آن حضرت گاه شیعیان را به مخالفت با بنی‌عباس راهنمایی می‌کردند، ولی شیوه­‌ی اصلی مبارزه ایشان، حفظ پایگاه «تعلیم و تربیت» بود. آن حضرت با تربیت انسان­‌های آزاده و روشن‌­بین، حکومتی مغایر و مباین با حکومت بنی‌­عباس تأسیس کردند. حکومت آن حضرت بر قلب­‌های پاک سیطره داشت و همین امر روزبه­ روز بر محبوبیت ایشان افزوده می‌شد و ستون­‌های کاخ استبداد و ظلم را به لرزه درمی‌آورد.

باب‌الحوائج(ع) در طول زندگی پرمحنت­‌شان رویدادهای تلخ بسیاری را تجربه کردند که می­‌توان به این موارد، به عنوان اهم آن­‌ها اشاره کرد: شهادت امام ششم(ع) به دستور منصور دوانیقی، احضار امام به بغداد و زندانی شدن در آن شهر به دستور مهدی عباسی، زندانی شدن در بغداد در دوران حکومت هادی عباسی، دستگیری امام در مدینه و انتقال به زندان عیسی­‌بن­‌جعفر در بصره به دستور هارون‌­الرشید، انتقال از زندان بصره به زندان فضل­‌بن‌­ربیع در بغداد، انتقال از زندان فضل­‌بن­‌ربیع به زندان فضل­‌بن‌­یحیی‌­برمکی، انتقال از زندان فضل­‌بن­‌یحیی به زندان سندی­‌بن‌­شاهک و مسموم شدن و شهید شدن امام با خرمای زهرآلود توسط سندی‌بن‌شاهک در زندان.

 

گردآوری و تنظیم: بیگلری

منابع:

yun.ir/ctsia3

yun.ir/uv7g89

yun.ir/ugzjba

yun.ir/hoqj25

 


Template Design:Dima Group