خون شهدای هفده شهریور1357، سرخط پیروزی انقلابی مردمی
کشتار ظالمانه مردم در 17 شهریور 57 به دست نظامیان رژیم پهلوی، درهم شکستن هیبت شاهنشاهی را سرعت بخشید.
اعتراضات سراسری در 17 شهریور سال 57 اتفاق خوفناک نظامی عظیمی بود که فضا مبارزات ضد شاهنشاهی مردم ایران را دگرگون ساخت و چهره آشتیناپذیر رژیم را برملا کرد که البته نمود مهم آن در میدان ژاله پایتخت(میدان شهدا کنونی) رخ داد. آمار کشتهها و مجروحان این حمله چنان بالا بود که به عقیده مورخان این هجوم مأموران گارد حکومتی به معترضان به سیاستها و برنامههای شاه پهلوی یکی از رنجآورترین وقایع انقلاب را رقم زده است و به این خاطر در تقویم ایران از هفدهم شهریور 57 به «جمعه خونین» و «جمعه سیاه» نام برده میشود.
مقامات نظامی پهلوی کشتهشدگان آن روز را جمعاً ۸۷ کشته و ۲۰۵ مجروح اعلام کردند اما مخالفان رژیم اظهار داشتند که تعداد شهدا بیش از چهار هزار نفر بوده است که تعداد 500 نفر از کشتهها مربوط به معترضان میدان ژاله تهران بود. در این حرکت انقلابی شدید برای اولین بار هدف تظارهرکنندگان، تشکیل حکومت جمهوری بود. در گزارشات نقل شده به عدم آگاهی بسیاری از معترضان از وضع حکومت نظامی آن روز در تهران و یازده شهر دیگر اشاره شده است.
زیبگنیف برژینسکی، مشاوره امنیت ملّی آمریکا، شدّت قتل عام جمعه خونین را اینگونه توصیف کرده است:" رویداد میدان ژاله چنان خونین و مرگبار بود که کشمکشهای گذشته میان دولت و مخالفان را از یاد برد. این رویداد، پایان شورشهای پراکنده و مقطعی و آغاز انقلاب واقعی بود".
خیزش انقلابی 17 شهریور 57 به عقیده تحلیلگران سیاسی، چراغ پیروزی حکومت مدنظر مردم و هدایتگرانشان را روشن ساخت. این ماه مصادف با ماه رمضان بود و در محافل مذهبی شبانه به ویژه در مساجد از جریان دستگیریها، اختناق سیاسی و اهانت به مقدسات مذهبی انتقاد میشد و روزها راهپیماییها نتیجه هماندیشیهای شبانه بود.
این واقعه پیامدهای جبرانناپذیری را برای محمدرضا شاه پهلوی به دنبال داشت. تصمیم حکومت برای مقابله با تظاهرکنندگان فروریخت زیرا اساس تصور رژیم از ثمربخش بودن استراتژیهای مرسوم برای خنثیسازی خواستههای معترضان مانند سرکوب و یا سازش مصلحتی با مخالفان باطل گردید. از سوی دیگر، طرح حکومت نظامی که از نگاه مشاوران امنیتی و ساواک، سیاستی خللناپذیر در به زمینخوردن مخالفان و ایجاد امنیت بود در عمل شکست خورد.
سایر نتایج خسارتبار واقعه 17 شهریور مربوط به درهم شکستن اقتدار و تدبیر ارتش و دولت بود. رخدادهای 17 شهریور با رسالت اصلی ارتش همخوانی نداشت زیرا ارتش وظیفه حفظ امنیّت مرزها و صیانت از کشور را در مقابل ارعابها و تنشهای خارجی است، درحالیکه در شرایط حکومت نظامی، ارتش تحت امر نیروهای نظامی شورای امنیت استان مستقر در فرمانداریها بود و به عنوان عامل سرکوبگر معترضان عمل میکرد.
همچنین ادامه اعتصابهای سراسری که نظام اقتصادی و تداوم حکمرانی پهلوی را متزلزل ساخت از دیگر تبعات مهم این واقعه بود زیرا سرمایهداران کشور از رکود اقتصادی هراسان شدند و از سرمایهگذاری جدید در اخل کشور واهمه داشتند و با جدیت اجتناب میکردند؛ لذا، فرایند افزایش خروج سرمایه و ذخایر ارزی کشور ادامه یافت و معضل بیکاری سیر صعودی را پیش گرفت و افول نظام شاهنشاهی و تمام برنامههای ملّی آن شدّت یافت.
تحقیق و تنظیم:بیگلری
منابع:
Yun.ir/ c9hr1f
Yun.ir/kxsrq9
Yun.ir/yyi3m6
گزارش