یلدا، شب مرور خوبی‌هایمان

شب یلدا یا شب چلّه زمان بین غروب آفتاب سی­‌امین روز آذر ماه تا طلوع آفتاب اولین روز دی ماه، اولین ماه فصل زمستان  است.

مردم ایران از قدیم‌الایام به شکرانهی نعمات خداوند سعی می­کردند در فرصت­‌های مختلف موهبت زندگی را قدر بدانند واز اینرو جامه­‌ی غم بدر می­‌کردند و لحظات شادی را برای یکدیگر به یادگار می­‌گذاشتند. 

خانواده‌های ایرانی در شب یلدا، معمولاً برای شام غذاهای مختلف مانند سبزی پلو با ماهی و گاهی آش رشته، آجیل و خشکبار،انواع میوه‌ها به ویژه هندوانه و انار را مهیا و در کنار بکدیگر میل می‌کنند. پس از صرف تنقلات و شام، شاهنامه‌خوانی،قصه‌گویی و نقل خاطرات بزرگان خانواده برای دیگر اعضای فامیل و همچنین تفأل به دیوان حافظ از جمله رسوم رایج این شب می­‌باشد.

چلّه، دو موقعیت گاه‌­شمار در طول یک سال خورشیدی براساس کارکردهای فرهنگ عامه، یکی در ابتدا تابستان(تیر ماه) و دیگری در شروع زمستان(دی­ ماه)، هر یک شامل دو قسمت بزرگ( چهل روز ) و کوچک ( بیست روز ) است. در واقع واژه­‌ی رایج «چلّه» برگرفته از عدد چهل و اصل مخفف آن «چهله» می­‌باشد که صرفا به طی شدن یک دوره‌­ی زمانی (و نه الزاما چهل روز واقعی) اشاره می­‌کند.

ابوریحان بیرونی از این جشن با نام «میلاد اکبر» یاد کرده است و معنی آن را «میلاد خورشید» قصد کرده ‌است. در کتاب «آثارالباقیه» بیرونی، از روز اول دی ماه با عنوان «خور» نیز یاد کرده‌ است. در کتاب «قانون» مسعودی، که در موزه‌­ی شهر لندن نگهداری می­‌شود، این روز را  «خُره روز» ذکر کرده، اگرچه در برخی منابع دیگر «خرم روز» نامیده شده‌ است.

«شب یلدا» که به عنوان یکی از شب‌های مقدس در ایران باستان مطرح بوده است به‌صورت رسمی در گاه­شماری ایرانیان باستان از سال ۵۰۲ پیش از میلاد،در زمان داریوش یکم به تقویم رسمی ایرانیان باستان راه یافت. بنابراین، چله و جشن‌هایی که در این شب برگزار می‌شود، یک سنت باستانی است. برای مردم روزگاران دور، که کشاورزی، بنیان زندگی آنان را تشکیل می‌داد و در طول سال با سپری شدن فصل‌ها و تضادهای طبیعی خو گرفته بودند، بر اثر تجربه و گذشت زمان توانستند کارها و فعالیت‌های خود را با گردش خورشید،تغییر فصول،بلندی و کوتاهی روز و شب، جهت و حرکت و محل قرار ستارگان تنظیم کنند.

آنان ملاحظه می‌کردند که در بعضی ایام و فصول روزها بسیار بلند می‌شود و در نتیجه از روشنی و نور خورشید بیشتر می‌توانستند استفاده کنند. به دنبال شناخت وقایع طبیعی،این اعتقاد پدید آمد که نور و تابش خورشید نماد نیک و موافق [امور زندگی روزمرّه]بوده و با تاریکی و ظلمت شب در نبرد هستند. مردم دوران باستان - اقوام آریایی ساکن ایرا ن، هند و اروپا دریافتند که کوتاه‌ترین روزها، آخرین روز پاییز و شب اول زمستان است و بلافاصله پس از آن روزها به تدریج بلندتر و شب‌ها کوتاه‌­تر می‌شوند، از همین رو آن را شب زایش خورشید (مهر) نامیدند و آن را «آغاز سال» قرار دادند. خالی از لطف نخواهد بود گفتن این مطلب که کریسمس مسیحیان نیز ریشه در همین اعتقاد دارد. برای نیاکان ما که علاقه­‌مند و دلباخته‌­ی « آئین مهر» بودند، رنگ سرخ (نماد نور خورشید) گرامی بوده، رنگ سرخ انار و هندوانه و گزینش سیب سرخ و سنجد در سفرهٔ شب یلدا نیز چه بسا به همین موضوع اشاره داشته‌ است.

علاوه بر آیین­‌های مرسوم در سراسر کشور، در ادبیات و واژگان رایج خراسان واژهٔ یلدا به ندرت مورد استفاده قرار گرفته است، اما  تا آنجا که اسناد شفاهی و مکتوب موجود در تمام ادوار تاریخی نشان می‌­دهد از این شب و مراسم آن با عنوان «شب چله یا چله نشینی» نام برده شده است. در این شب طولانی آیین‌ها و مراسم‌های ویژه وجود داشته است که شاید در سایر مناطق ایران کمتر مرسوم بوده‌ باشد. «شب چراغانی چله یا شب چراغ» نیز نام دیگر یلدا در خراسان بزرگ می‌باشد. در روزگاران گذشته که هر میهمانی برای رفتن به شب­ نشینی، چراغی را همراه خود می‌برده‌، به دلیل فراوانی چراغ‌ها عبارت «چهل چراغ» را که نشانه‌ی کثرت است نیز بکار می‌بردند. انار و هندوانه در اکثر مناطق رایج بوده‌است اما در خراسان علاوه بر انار، خربزه و بیشتر لبو یا چغندر پخته، شلغم پخته و پختیک (لبوی خشک شده)، برگه‌های خشک شده زردآلو و هلو … و شربت و شیرینی «کف»معروف به «کفبیخ» مرسوم بوده‌ است.

خمچه‌ی (خُنچه) عروس یکی از سنت‌های واجب شب چلّه در تمام خراسان بزرگ بوده و است. خمچه به سینی بزرگی می‌باشد که هدایای عروس و داماد را در آن حمل می‌کردند و امروزه کادو می‌گویند. معمولاً اقوام داماد هدایا و پیشکش‌هایی از جمله لباس، کفش زمستانی و کادوهای دیگر را به خانه پدر عروس می‌برند و شام را میهمان آن‌ها هستند. آن‌ها نیز متقابلاً به رسم یادبود برای داماد هدیه‌ای تهیه می­‌نمایند.

 

گردآوری: بیگلری

منابع:

https://b2n.ir/w01029

https://b2n.ir/g94084

 

 

 

برچسب ها: بنیاد بین المللی خیریه آبشار عاطفه ها, شب یلدا1400


Slide 1
اشتراک
مطلـب