26 تیر ماه، سالروز عروج زائران عطشان منادرحجةالوداعی خونین
2 مهر ماه 1394 برابر با 10 ذیالحجه 1436 ه.ق.، در سرزمین وحی
زیر تیغ آفتاب سوزان حجاز، اگرچه عطش تشنگی،پیکر تحمل را چون سالخوردگان، خم میکند اما حاجیان حاضر در منا به شوق لبیک پروردگار میشتابند تا مراسم رمی جمرات را به جا آورند و خود را آماده جشن بندگی عید قربان کنند. اما گویی تقدیر برخلاف سالیان گذشته، در پی بیتدبیری و بیکفایتی مسؤولان سعودی گرفتار در دام عصبیت جاهلانه، اتفاق خونباری را خبر میدهد؛ فاجعهای که حداقل 2236 زائر خانهی امن خدا را به کام مرگی دردناک کشانید. تا به امروز آمار دقیقی از تلفات این حادثه توسط مقامات سعودی و دیگر سازمانهای مسؤول اعلام نشدهاست و سعودیها صرفا ازدحام حجاج را دلیل این فاجعه دانستهاند اما هرگز به سرچشمهی این حادثهی هولناک اشارهای ننمودهاند.
مشاهدات میدانی صورت گرفته از جمعیت تقریبی۸٬۰۰۰ نفر جانباخته خبر دادهاند و مجموع آمار استخراجشده از گزارشهای جداگانهٔ کشورها نیز به این رقم نزدیک است. تعداد جانباختگان ایرانی در این حادثه ۴۶۴ نفر اعلام شد که در مقایسه با سایر کشورها بیشترین تلفات را نشان میدهد. تمامی مفقودان حادثه تا تاریخ ۱۶ دی ۱۳۹۴ شناسایی شدند و ۴۲ قربانی دیگر در قبورالشهدای مکه دفن شدند. آمار منتشر شده حاکی از این است که آمار به دست آمده مالی با ۳۱۲، نیجریه با ۲۷۴، مصر با ۱۹۰، بنگلادش با ۱۳۷ و اندونزی با ۱۲۹ جانباخته پس از ایران بیشترین تلفات را داشتهاند. رهبر معظم انقلاب در پی این فاجعه، سه روز عزای عمومی اعلام کردند. براساس آمار قربانیان،این واقعه مرگبارترین رویداد تاریخ حج است.
یکی از مدیران کاروانهای تهران به نام آقای باقری فرد که از شاهدان حاضر در مراسم بوده است د رمصاحبهای کم تدبیری، بیمبالاتی، بیمسئولیتی و کمتعهدی حکومت عربستان، عدم وجود آبسرد کن مجهز در مسیر با وجود شدت گرمای سوزان منا که سبب بیرمقی و خستگی حجاج بود، ترافیک جمعیت،جوان و بیتجربگی مأموران امنیتی عربستان، کمبود نیروهای اورژانس و خدماترسانی پزشکی در این ماجرا و نداشتن تمهیدات جدی از مهمترین دلایل بروز این فاجعه بود. نکتهی قابل تأمل این است که شنیدههای مکرر مؤید این حقیقت تأسف بار است که اختلافات سیاسی و نگاه تند مذهبی بخشی از ماموران بخشهای مختلف عربستان در افزایش تعداد کشتههای ایرانی موثر بوده است؛ یعنی با تعصب جاهلیت و غیر انسانی نسبت به کمکرسانی به مجروحان ایرانی عمدا تعلل شده است.
عدم آمادگی برای بحران آن هم در مراسم حج، که سالیانه برگزار میشود، به هیچ عنوان پذیرفته نیست و در بررسی ایجاد این فاجعه انسانی نقش و جایگاه مهمی دارد. با توجه به این حقایق،عدم وجود تمهیدات پزشکی و امداد و درمان یک نقص غیر قابل بخشش است، ضمن اینکه عربستان هیچگونه اجازهای به کشورها حتی کشورهای حادثه دیده در خصوص رسیدگی درمانی نمیداده است و این حکایت از سرپوش گذاشتن بر عمق فاجعه دارد. عمق فاجعه پیشآمده سندی محکم در اثبات بلاهت و بیمسؤولیتی نیروهای مسؤول آل سعود میباشد.
تحقیق و تألیف: بیگلری
منابع:
گزارش